Dierenartsen waarschuwen huisdiereigenaren voor voedingshypes!

Dierenartsen waarschuwen voor de gevaren van een zelf samengesteld dieet dat steeds meer huisdiereigenaren hun hond of kat voorschotelen. Zo is een dieet van rauw vlees en botten niet perse beter voor de gezondheid van de dieren.

Volgens de Volkskrant volgen meer baasjes de voedseltrend die voorschrijft dat natuurlijk voedsel beter is voor honden en katten. “Er ontstaat regelmatig een welles-nietesdiscussie in de spreekkamer waarbij de bloeddruk van beide kanten hoog oploopt”, aldus Tjerk Bosje, specialist interne geneeskunde der gezelschapsdieren in Amsterdam.

“Mensen gaan mee in de voedingshypes vanuit de allerbeste bedoelingen. Maar wij kennen de gevaren: darmklachten, vergroeiingen en botbreuken. Ik vrees dat we in de kliniek het topje van de ijsberg zien”.

De balans van voedingsstoffen, vitaminen en mineralen is vaak niet goed. “Soms is er zoveel schade aangericht dat we deze dieren niet meer kunnen helpen en we het dier alleen nog maar kunnen laten inslapen.

Allergieën
Dierenarts Joris van Ling uit Amersfoort is het met Bosje eens. “Mensen geloven bijvoorbeeld dat conserveermiddelen in commercieel voer allergieën bij hun hond of kat veroorzaken, maar dat is nog nooit aangetoond.”

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, de beroepsvereniging van dierenartsen, is dan ook tegen het voeren van rauw vlees.

Door: Nu.nl

dog choosing raw