Aanschaf en verzorging

Konijnen zijn sociaal en hebben behoefte aan een soortgenoot. Wanneer u zelf niet voldoende tijd heeft om uw konijn aandacht te geven, is een soortgenoot in de leefomgeving van uw konijn heel belangrijk. Vooral in de donkere wintermaanden waarin u weinig buiten komt, mag uw konijn niet alleen zijn. U kunt het beste een voedster (vrouwtje) koppelen aan een gecastreerde ram (mannetje). Denk ook eens aan de mogelijkheden van een konijnenopvang bij aanschaf van een konijn.

Waar heeft uw konijn oren naar?

  • Zorg dat uw konijn voldoende bewegingsvrijheid heeft. Ruimte om te rennen en om rechtop te staan.
  • Speelgoed in de vorm van kartonnen dozen en speelballetjes waar de dagelijkse voeding in verstopt wordt, zorgen voor uren speelplezier en tijdverdrijf.
  • Konijnen houden veel van knuffelen en aandacht. Een konijn is van nature een prooidier die onder andere vanuit de lucht aangevallen wordt. Ze hebben er dan ook een hekel aan opgepakt te worden. Hun voorkeur gaat uit naar knuffelen en aandacht.
  • Vaccinatie, zie vaccinatie bij het konijn!

Voeding en alles wat daarbij hoort!

  • Hooi: konijnen moeten 24 uur per dag hooi beschikbaar hebben. Konijnen zijn uren per dag bezig met het eten van hooi, dit bevordert o.a. een goede darmwerking.
  • Harde brokken: Tanden en kiezen van het konijn groeien levenslang door. Hoe harder de brok, des te meer gebitsslijtage wordt bevorderd.
  • Groenvoer: konijnen zijn gek op groenten en fruit. Maar deze bevatten veel vocht en kunnen veroorzakers van diarree zijn. Daarbij zit fruit boordevol suikers die tot maag-en darmstoornissen en gebitsproblemen kan leiden. Geef dus niet teveel hiervan.
  • Knagen: Konijnen knagen graag aan bijvoorbeeld, wilgen-,appelboom- en perenboomtakken. Ze kunnen uren bezig zijn met het kaal eten van takken. Hiermee voert uw konijn natuurlijk gedrag uit. Verveling wordt voorkomen en een natuurlijke gebitsslijtage gestimuleerd.
  • Water: controleer dagelijks, in de winter het liefst drie keer per dag, of uw konijn voldoende water heeft. Wist u dat de meeste konijnen de voorkeur geven aan water uit een drinkbakje boven water uit een flesje?

Wanneer een konijn geen eetlust heeft, voelt ze zich niet goed. Wanneer uw konijn gedurende een dag helemaal niets eet, neem dan direct contact op met de kliniek. Vasten heeft schade aan de darmen tot gevolg. De hele spijsvertering kan stil komen te liggen, wat zelfs tot een vroege dood kan leiden.

 

imagesW9T41UNI

 

 

 

 

Bron;Trovet