Euthanasie van uw huisdier

Helaas komt er voor ieder huisdier een moment dat hij/zij overlijdt. Het mooiste is dat het dier ’s ochtends vredig overleden in zijn/haar mandje gevonden wordt, maar helaas verloopt het meestal anders.

Als u besluit tot inslapen moet u ook gaan nadenken wat u wilt, wat er met uw huisdier daarna moet gebeuren.

Wanneer een behandeling niet (meer) mogelijk is, kan besloten worden het dier in te laten slapen.
Voor het dier is het het prettigst als u er bij bent, maar als  u dat echt niet wilt is het ook goed.
Meestal vindt de euthanasie plaats op de kliniek. Wanneer de praktijksituatie het toelaat, is euthanasie thuis ook mogelijk. Meestal vindt de thuisvisite plaats in de ochtenduren.

Hoe gaat het in zijn werk
Uw dier zal 2 prikjes toegediend krijgen.
Uw dier krijgt eerst een narcoseprik. Deze prik wordt  in een spier gegeven. Bij een prik in de spier duurt het ongeveer 5-10 minuten voordat uw dier rustig wordt.

Wanneer uw dier rustig is en u er aan toe bent geven wij het tweede prikje. Dit is het moment, als u er niet bij wilt blijven, om weg te gaan.
De tweede prik, gaat in een bloedvat en bevat een overdosis slaapmiddel waardoor de ademhaling en de hartslag stopt en uw dier komt te overlijden.

Het kan gebeuren dat uw dier  nog een paar keer diep zucht voordat hij/zij overlijdt. Ook komt het voor dat uw dier wat urine  of ontlasting laat lopen, omdat de spieren zich ontspannen. Na enkele minuten luisteren wij of de hartslag van uw dier gestopt is.

Wat er met uw dier moet gebeuren als deze is overleden, beslist u zelf. Deze keuze is heel persoonlijk. Wij hebben de verschillende mogelijkheden voor u op een rij gezet.

Crematie
U kunt kiezen voor een collectieve of een individuele crematie.
Bij een individuele crematie heeft u de mogelijkheid de as terug te krijgen of deze uit te laten strooien.
Bij collectieve crematie, wordt uw dier samen met enkele andere dieren gecremeerd en de as uitgestrooid over zee.

Begraven
Begraven kan bij begraafplaatsen voor gezelschapsdieren. Een graf wordt voor een minimum aantal jaren verhuurd. De grafbedekking mag u zelf bepalen, waardoor u een persoonlijk plekje creëert waar u altijd naar terug kan gaan.
Thuis begraven is ook een mogelijkheid. Let wel op, het verschilt per gemeente of dit is toegestaan!

Destructie
U laat uw dier bij ons achter en kiest voor destructie, waarbij uw dier samen met  andere diersoorten zal worden verbrand. Destructie is geen crematie! Bij destructie wordt uw huisdier verwerkt tot stoffen die uiteindelijk als brandstof dienen voor de industrie (en hij/zij wordt niet tot diervoeding verwerkt).

overlijden