Kat en vuurwerk

Voor veel katten is vuurwerk geen pretje. Door de harde knallen en de felle lichtflitsen raken veel katten in paniek. Als je kat bang is voor vuurwerk kan je het beste de volgende maatregelen nemen om hem zo ontspannen mogelijk door oudejaarsavond heen te helpen.
  • Trainen op vuurwerkgeluiden.  Er zijn speciale vuurwerk-cd’s met uitgebreide instructies op de markt.  Zet in het begin het geluid zacht en voer dit langzaam op, anders schrikt de kat alsnog. Koppel iets positiefs aan het geluid (eten, snoepje, spelen).
  •  Doe de gordijnen dicht. Doe overal de gordijnen dicht en laat het licht aan, dan vallen de lichtflitsen minder op.
  • Houd je kat binnen. Doe ramen en deuren dicht (vergeet het kattenluikje niet!) Haal hem het liefst een paar dagen voor oudejaarsdag al binnen. Doet hij het liefst zijn behoefte buiten, zet dan een bak met tuinaarde neer, zodat hij niet naar buiten hoeft.
  •  Zorg ervoor dat de kat zich kan terugtrekken. Geef de kat de mogelijkheid om zelf een veilige en rustige plek op te zoeken en laat hem daar met rust. Mocht hij onder de bank of het bed kruipen, laat hem daar rustig zitten totdat het vuurwerk voorbij is.
  • Zorg dat de kat gechipt is. Als de kat toch ontsnapt kan hij sneller worden opgespoord.
  • Feromonentherapie. Feromomen zijn geruststellende geurstoffen en worden door de kat ook zelf aangemaakt. Er is Feliway feromonenverdamper verkrijgbaar. Deze feromonenverdamper verspreidt stoffen die overeenkomen met de natuurlijke geruststellende gezichtsferomonen van de kat. De meeste katten worden hier rustig van.
  • Medicatie. Medicatie voor een kat is altijd wat problematischer dan voor een hond, omdat ze heel wisselend kunnen reageren op kalmerende middelen. Het is daarom niet de eerste keus. Er zijn licht-kalmerende middelen op de markt. Onze voorkeur gaat uit naar Zylkène. Voor een optimale werking moet je daar een week of twee voor oudjaar mee beginnen.