Sterilisatie en castratie van de kat

Al vanaf dat de poes 5-6 maanden oud is, kan ze al 3 x per jaar een nestje ter wereld brengen. Op het moment dat ze krols is, is ze ook vruchtbaar.
De verschijnselen van een krolsheid zijn;

  • Luid mauwen
  • Rusteloos
  • Uitnodigend over de vloer rollen

Het advies is dan ook de poes te laten steriliseren. Dit kan vanaf de leeftijd van 6 maanden.
Hiervoor moet je eerst een afspraak maken!

Voor de operatie moet de poes nuchter zijn, dat betekent dat zij de avond ervoor niet meer mag eten, wel drinken! Op de ochtend van de operatie luistert de dierenarts  naar het hart en de longen, ze wordt gewogen en als alles in orde is krijgt ze de narcose. Als ze slaapt krijgt ze meteen ook een pijnstiller.
Bij sterilisatie van een poes worden de eierstokken verwijderd. Als de baarmoeder is verdikt, wordt die ook weggehaald.
Na de operatie wordt ze op een verwarmingsmatrasje met lekkere dekens gelegd om uit te slapen. Als ze weer goed wakker is mag ze naar huis.

Een kater castreren kan ook vanaf de leeftijd van 6 maanden.
De voordelen van een castratie zijn;

  • Minder neiging om in huis te sproeien om zijn territorium af te bakenen kat2 lachend
  • Minder de behoefte om ver van huis te lopen
  • Minder vechten met andere katers
  • Minder sterke urinegeur in de kattenbak

Castratie van een kater gaat ook op afspraak.
Deze ingreep is een stuk kleiner dan van de poes. Ook de kater wordt eerst helemaal nagekeken, of hij in orde is voordat de ingreep gedaan wordt. Hij wordt onder narcose gebracht, krijgt een pijnstiller, waarna door een kleine insnijding zijn beide balletjes worden verwijderd.
Vervolgens gaat ook hij op een verwarmingsmatrasje met dekens totdat hij goed wakker is.

Over het algemeen zijn geholpen katten vriendelijker, aanhankelijker, rustiger en speelser. Het enige nadeel van castreren en steriliseren is dat het dier dikker kan worden. Dit is gemakkelijk te voorkomen, door de kat minder eten te geven. Of door hem speciaal voer voor gesteriliseerde of gecastreerde katten te geven.
Dit voer ( Royal Canin Neutered Satiety Balance) kunt u bij ons op de praktijk aanschaffen en via roaylcanin.nl/puntsensparen kunt u sparen voor korting op dit voer.