Gebit knaagdier

Tanden van konijnen en cavia’s groeien hun hele leven lang door. Door veel harde en vezelrijke voeding te eten, slijten de tanden. Wanneer ze te weinig hooi eten of wanneer ze ziek zijn kunnen de tanden te lang worden en kunnen er haakjes op de kiezen komen, waardoor het eten moeilijk gaat worden.

U ziet dan dat uw konijn of cavia wel wil eten maar niet kan. Hij kan gaan speekselen, een slecht conditie van de vacht krijgen, vermageren of diarree krijgen.

te lange snijtanden en kiezen tekst

Wanneer uw konijn of cavia niet eet, is het belangrijk dat u zo spoedig mogelijk naar de dierenarts gaat. Als er niet behandelt wordt kunnen de darmen stil komen te liggen. Hieraan kan het dier overlijden.

Als de snijtanden te lang zijn kunnen deze geknipt worden. Zitten er haken op de kiezen dan zal het dier onder narcose moeten om ze weg te slijpen.

Een konijn of cavia kan dus niet lang zonder eten. Wanneer hij niet eet begin dan met dwangvoeren en laat hem zo snel mogelijk nakijken door een dierenarts. Er bestaat speciale dwangvoeding Trovet supreme recovery. Dit is een speciale vezelrijke voeding die de darmen stimuleren.