Vaccinatie kat

 

Een volwassen kat kat dient jaarlijks te worden gevaccineerd tegen niesziekte en 1 x per 3 jaar tegen kattenziekte.

Kattenziekte
Deze aandoening wordt veroorzaakt door een panleukopenie-virus. Dit virus tast de darmen aan. Dit kan bij katten die niet gevaccineerd zijn leiden tot heftige buikpijn, diarree en sterfte. Het virus is heel resistent en kan jarenlang in de omgeving aanwezig blijven waardoor dieren ziek kunnen worden zonder contact met andere katten.

Niesziekte
Niesziekte is een besmettelijke virus bij katten. Ge├»nfecteerde katten gaan niezen, snotteren en krijgen vieze ogen. Niesziekte kan snel verergeren en er voor zorgen dat een kat doodziek wordt. Ook kan niesziekte chronisch worden. Het virus wordt overgedragen door fysiek contact tussen katten. Het virus wordt letterlijk uitgeniest door de kat en belandt met de druppeltjes vocht in de lucht. Met name op plekken waar katten veel bij elkaar komen, zoals in pensions, cattery’s of asielen verspreidt niesziekte zich hierdoor snel. Ook kan niesziekte via de kleding van de eigenaar worden overgedragen, of eigenlijk via alles waar het besmette vocht/snot op is gaan zitten, zoals kleedjes of (reis)manden.

Voorafgaand aan de vaccinatie vindt een gezondheidscontrole plaats. We kijken dan naar het gewicht, controleren ogen, oren, hart, huid en voelen de buik na.

Ons vaccinatieschema