Geef teken geen kans

Van 16 tot en met 22 april is de Week van de Teek. Een week waarin we extra aandacht schenken aan deze vervelende beestjes! Voorkom teken bij uw huisdier.

 

Teken kunnen gevaarlijk zijn voor u en uw hond. Katten lijken gelukkig minder door teken overgedragen aandoeningen getroffen te worden dan honden.
Teken zijn spinachtige beestjes die zich op uw huisdier of op uzelf laten vallen, zich vasthechten en bloed zuigen. Zo’n tekenbeet kan gevaarlijk zijn voor mens en dier omdat het verschillende ziektes kan veroorzaken. De meest bekende aandoeningen zijn Borreliose (ziekte van Lyme) en Babesiose

Teken komen overal voor.
Veel mensen denken dat teken alleen in bosrijke gebieden voorkomen. Dat is niet juist. Teken komen overal voor. In struikgewassen, duinen, zelfs in tuinen en parken in de stad kunt u teken aantreffen. Hondeneigenaren doen er dan ook verstandig aan om zichzelf en hun hond na elke wandeling grondig te controleren.

Ontdekt u een teek op uw lichaam of bij uw huisdier?
Verwijder de teek zo snel mogelijk met behulp van een tekentang of tekenpincet. Hoe sneller u een teek verwijdert, hoe kleiner de kans op besmetting is.

Voorkomen is beter dan genezen.
Om de kans te verkleinen dat teken ziekten overbrengen op uw huisdier, is het belangrijk om een snelwerkend middel tegen teken te gebruiken en dagelijks uw huisdier te controleren op de aanwezigheid van teken.

U kunt kiezen uit een pipet (spot-on), een kauwtablet of een band. Wij adviseren u graag over wat voor u de beste oplossing is!

tick-life-cycle3

Wist u dat…

  • een teek ziekten kan overbrengen, zoals de ziekte van Lyme of Babesiose?
  • de kans op overbrengen van ziekten wordt verminderd als teken snel worden gedood of verwijderd?
  • een vrouwelijke teek maar liefst 3.000 tot 6.000 eieren legt?